O noua serie de evenimente si activitati destinate publicului la Cluj cu ocazia Noptii Muzeelor.

-- 90 -->

O noua serie de evenimente si activitati destinate publicului la Cluj cu ocazia Noptii Muzeelor.

🌙𝐍𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐥𝐚 📍𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭𝐞𝐚𝐧 𝐂𝐥𝐮𝐣
✅ După nu mai puțin de 1️⃣8️⃣ ediții care s-au bucurat de un real succes în rândul publicului iubitor de cultură și de frumos, evenimentul european 𝐍𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐞𝐥𝐨𝐫 revine, la Cluj-Napoca, cu o nouă serie de evenimente și activități destinate publicului larg ce se va derula sâmbătă, 📅13 mai 2023.
📣Cu acest prilej, 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐄𝐭𝐧𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐜 𝐚𝐥 𝐓𝐫𝐚𝐧𝐬𝐢𝐥𝐯𝐚𝐧𝐢𝐞𝐢, 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐀𝐫𝐭𝐚 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚, 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐌𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐚𝐥 ,,𝐎𝐜𝐭𝐚𝐯𝐢𝐚𝐧 𝐆𝐨𝐠𝐚” 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐢𝐮𝐜𝐞𝐚, precum și 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐀𝐩𝐞𝐢 ,,𝐋𝐞𝐨𝐧𝐢𝐝𝐚 𝐓𝐫𝐮𝐭𝐚”, instituții de cultură subordonate Consiliului Județean Cluj, vor putea fi vizitate gratuit. De asemenea, pe lângă expozițiile înscrise în programul lunii mai, muzeele și 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐥 𝐍𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐈𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐢 𝐏𝐫𝐨𝐦𝐨𝐯𝐚𝐫𝐞 𝐓𝐮𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜𝐚 𝐂𝐥𝐮𝐣, serviciu de specialitate din cadrul Consiliului Județean, pregătesc și o serie de evenimente special destinate acestei ocazii.
✍️𝐀𝐥𝐢𝐧 𝐓𝐢ș𝐞, 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭𝐞𝐚𝐧 𝐂𝐥𝐮𝐣: „𝐼𝑛𝑣𝑖𝑡, 𝑝𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑎𝑠𝑡𝑎̆ 𝑐𝑎𝑙𝑒, 𝑐𝑙𝑢𝑗𝑒𝑛𝑖𝑖 𝑠𝑖 𝑡𝑢𝑟𝑖𝑠𝑡𝑖𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑛𝑒 𝑣𝑖𝑧𝑖𝑡𝑒𝑎𝑧𝑎 𝑗𝑢𝑑𝑒𝑡𝑢𝑙 𝑖𝑛 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑧𝑖𝑙𝑒, 𝑠𝑎 𝑝𝑟𝑜𝑓𝑖𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑜𝑝𝑜𝑟𝑡𝑢𝑛𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒𝑎 𝑜𝑓𝑒𝑟𝑖𝑡𝑎 𝑠𝑖 𝑠𝑎 𝑡𝑟𝑒𝑎𝑐𝑎 𝑖𝑛 𝑛𝑢𝑚𝑎𝑟 𝑐𝑎𝑡 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑎𝑟𝑒 𝑝𝑟𝑎𝑔𝑢𝑙 𝑖𝑛𝑠𝑡𝑖𝑡𝑢𝑡𝑖𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑛𝑜𝑎𝑠𝑡𝑟𝑒 𝑑𝑒 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎. 𝑁𝑢 𝑣𝑜𝑟 𝑟𝑒𝑔𝑟𝑒𝑡𝑎, 𝑐𝑢 𝑠𝑖𝑔𝑢𝑟𝑎𝑛𝑡𝑎, 𝑒𝑥𝑝𝑜𝑧𝑖𝑡𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑟𝑒𝑔𝑎𝑡𝑖𝑡𝑒 𝑣𝑜𝑟 𝑓𝑖 𝑐𝑒𝑙 𝑝𝑢𝑡𝑖𝑛 𝑙𝑎 𝑛𝑖𝑣𝑒𝑙𝑢𝑙 𝑎𝑠𝑡𝑒𝑝𝑡𝑎𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑖𝑎𝑟 𝑣𝑖𝑧𝑖𝑡𝑎𝑡𝑜𝑟𝑖𝑖 𝑣𝑜𝑟 𝑎𝑣𝑒𝑎 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑒𝑥𝑝𝑒𝑟𝑖𝑒𝑛𝑡𝑒 𝑐𝑢 𝑎𝑑𝑒𝑣𝑎𝑟𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝑛𝑒𝑢𝑖𝑡𝑎𝑡”.
***
➡️Astfel, Muzeul Etnografic al Transilvaniei prezintă o ofertă culturală semnificativă și diversificată de expoziții și un spectacol de teatru pentru Noaptea europeană a muzeelor, acestea urmând a se desfășura la sediul central al instituției – 📍 Palatul Reduta, între orele ⏰18.00 – 00.00.
✔️ Expoziția foto-documentară ,,Redutele culturale din Transilvania și Banat” – aceasta își propune să evidențieze, cu ajutorul fotografiilor de arhivă, care a fost rolul acestor instituții de cultură de-a lungul timpului, cum s-a modificat arhitectura lor datorită diverselor politici urbanistice locale, ce evenimente mai importante au avut loc în clădirile de tip Reduta, ce personalități ale vremii au trecut pragul acestor „Redute”;
✔️ Expoziția ,,Un univers de basm în miniaturi” – cuprinde jucării, case de păpuși reprezentând interioare cu modul de viață al țăranilor și al micilor meșteșugari, din Völgység-Hegyhát (Ungaria), în miniatură. Piesele expuse aparțin artistei plastice Éva Áment;
✔️ Expoziția ,,Foc de soare” – cuprinde cel mai recent ciclu de picturi realizat de artistul Claudiu Presecan. Fiecare pictură a acestui „Foc de soare” reprezintă o căutare spirituală și personală a luminii necreate, primordiale, a frumuseții naturale întâlnite în munții Transilvaniei, a Paradisului pierdut;
✔️ Spectacolul de teatru ,,Oameni. De vânzare” – un proiect de teatru documentar, care reunește filmul, teatrul și fotografia. Acesta expune situația comerțului cu etnici germani din România comunistă, care între anii 1969-1989 au fost vânduți Republicii Federale Germane. Spectacolul susținut de Teatrul German de Stat Timișoara, în regia lui Carmen Lidia Vidu va avea loc sâmbătă, 13 mai a.c., începând cu ora 19.00.
La fel ca în fiecare an, și ➡️Muzeul de Artă Cluj-Napoca vine în întâmpinarea publicului cu un program dedicat Nopții Muzeelor, ce se va derula între orele ⏰ 18.00 – 00.00. Pe lângă Expoziția permanentă – Galeria Națională, care se desfășoară de-a lungul a 15 săli, și unde pot fi văzute 138 de piese de pictură și 15 piese de sculptură selectate din patrimoniul muzeului, vizitatorii vor putea lua parte la încă cinci expoziții.
✔️ Expoziția de pictură ,,Horea Paștina. ,,Cruce, iubire de frumos” – ai cărei curatori sunt Oliv Mircea și Dan Breaz;
✔️ Expoziția ,,Realitatea oglindită” – care reunește lucrări ale artistei Székely Annamária;
✔️ Expoziția de grup ,,În Mormânt, Viață” – propune o meditație asupra vulnerabilității și efemerului vieții, precum și a posibilității omului de a-și depăși statutul de ființă creată, pentru a participa la viața Creatorului său;
✔️ Expoziția de grup ,,Ecouri din sacralitate” – prezintă diversele ipostaze ale sacralității, sub forma unor lucrări care oferă publicului o incursiune aparte într-o lume a spiritualului și a credinței;
✔️ Expoziția de grup ,,Put it in other words. Lost in translation” – își propune reconsiderarea parcursului muzeal ca experiență artistică.
➡️Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea, este și în acest an, parte a acestui mare eveniment așteptându-și publicul cu o serie de evenimente special dedicate acestei ocazii. Programul va debuta, la ora ⏰16.30, cu oficierea unui parastas cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului, publicistului, savantului și politicianului Octavian Goga. Acesta este organizat în colaborare cu Mănăstirea ,,Nașterea Maicii Domnului” și va avea loc la ,,Mausoleul Iubirii”.
De asemenea, pe lângă expozițiile permanente, vizitatorii muzeului vor putea admira următoarele expoziții temporare:
✔️ Expoziția literară și fotografică dedicată poetului Octavian Goga ,,Eu sunt o lacrimă târzie…”;
✔️ Expoziția comemorativă de carte ,,Volumele lui Octavian Goga”;
✔️ Expoziția de documente, fotografie și artă plastică ,,Octavian Goga – personalitate marcantă în literatura și politica românească interbelică”;
✔️ Expoziția inedită de documente și carte ,,Prietenia dintre Octavian Goga și Familia Regală”.
Participanții la eveniment se vor bucura și de câteva momente lirice de excepție, prezentate de către membrii Cenaclului literar – artistic ,,Sublim” și ai Cenaclului literar – artistic al cadrelor didactice ,,Octavian Goga” din Cluj-Napoca, dar și de câteva momente artistice susținute de către elevii Școlii Gimnaziale de Muzică ,,Augustin Bena” Cluj-Napoca și ai Școlii Gimnaziale ,,Octavian Goga” Ciucea.
Tema din acest an a ,,Nopţii Muzeelor” de la Muzeul Memorial ,,Octavian Goga” Ciucea va fi ,,Castelul de la Ciucea – simbolul peste timp al îmbinării armonioase a două culturi”, iar acţiunea în sine, care va începe la ora 17.00, va conţine două discursuri: ,,Prietenia exemplară dintre Octavian Goga şi Ady Endre” și ,,Relația de prietenie dintre Octavian Goga și Familia Regală”, alocuțiune susținută de către cunoscutul jurnalist Claudiu Pădurean, membru ANRM (Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei).
➡️Nu în ultimul rând, 💧Muzeul Apei ,,Leonida Truță” se va alătura demersurilor prin care este marcată Noaptea Muzeelor și își va deschide porțile pentru toți cei care doresc să cunoască o frântură din istoria alimentării cu apă a municipiului Cluj-Napoca și să se familiarizeze cu exponate atât din România, cât și din întreaga lume.
Programul de vizitare al muzeului va fi între orele ⏰18.00 – 00.00, iar pentru cei care nu dispun de mijloace de transport, Compania de Apă Someș SA pune la dispoziție un microbuz care va asigura transportul către Muzeul Apei din oră în oră, doritorii urmând să fie preluați din Piața Lucian Blaga (din fața Casei de Cultură a Studenților ,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca).
Deviza Muzeului amintește de un adevăr universal valabil: ,,Apa este viață!”, astfel cei care îi vor călca treptele vor avea posibilitatea să urmărească, prin vizualizarea exponatelor, istoria alimentării cu apă a municipiului, începând de la darea în folosință a primei surse de apă în 1887, documente de la începuturile funcționării Uzinelor de Apă și Canalizare ale orașului, unelte utilizate în cadrul desfășurării activității specifice de asigurare a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, colecția de capace de canal care conține exponate din toată Europa și multe altele.
Tot cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, ➡️Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Cluj, serviciu de specialitate din cadrul forului administrativ județean, își va desfășura activitatea conform unui program prelungit, în intervalul orar ⏰09.00 – 00.00. Turiștii, precum și publicul interesat, vor fi, astfel, informați asupra activităților și expozițiilor organizate de toate muzeele și centrele de cultură ale județului Cluj participante la acest eveniment. De asemenea, angajații CNIPT Cluj vor oferi materiale de promovare precum pliante, broșuri, flyere, hărți turistice, prezentări multimedia, vederi, semne de carte etc, cuprinzând principalele obiective turistice din municipiu și din județ, în vederea creșterii circulației turistice locale și regionale.
📌Desfășurat, anual, sub patronajul Consiliului Europei, al UNESCO și al Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM), evenimentul cultural inițiat de către Ministerul Culturii și Comunicării din Franța reprezintă o modalitate de marcare a identității europene.
Captura foto : facebook.com/cjcluj