Cele mai bune cărți polițiste (partea 5)

-- 90 -->

Cele mai bune cărți polițiste (partea 5)

ORFANI ÎN BROOKLYN DE JONATHAN LETHEM

Roman polițist clasic, Orfani în Brooklyn spune povestea lui Lionel Essrog, un tânăr orfan care muncește pentru o agenție de detectivi a unui mafiot mărunt.

Lionel este un erou atipic: el suferă de o boală genetică rară, sindromul Tourette, care se manifestă prin ticuri verbale și fizice, obscenitate involuntară, tendința de a repeta automat zgomote auzite la alții.

Când șeful său este asasinat, Lionel se vede nevoit să rezolve enigma acestei morți misterioase.

Complexitatea psihologică a protagonistului dă un farmec aparte romanului, care, chiar și la mai bine de două decenii de la publicare, rămâne una dintre cele mai memorabile cărți polițiste.

Vezi și: Cele mai bune cărți polițiste (partea 4)

Cele mai bune cărți polițiste (partea 5)

O VIAȚĂ ȘI TREI ZILE DE PIERRE LEMAITRE

Aflat la granița dintre roman psihologic și roman polițist, O viață și trei zile îl surprinde pe Antoine în diferite ipostaze ale vieții sale.

La doar 12 ani, el și-a ucis fără să vrea prietenul. Mustrările de conștiință terorizante și teama arzătoare de a nu fi descoperit îl urmăresc pe protagonist întreaga viață, iar 12 ani după crima involuntară, adevărul pare să-l prindă din urmă… 

Pierre Lemaitre, un nume de forță al genului noir, reușește să creeze un roman complex, ramificat și care ridică întrebări despre condiția umană, reușind în același timp să respire intrigă și mister prin fiecare por. 

Sursa: http://www.carturesti.ro