Cele mai bune cărți de dragoste românești (partea 2)

-- 90 -->

Cele mai bune cărți de dragoste românești (partea 2)

Anton Holban, „Ioana”
Anton Holban ar fi considerat astazi un „autofictionar”: cele trei romane importante ale sale („O moarte care nu dovedeste nimic”, „Jocurile Dianei”, „Ioana”) sunt, de fapt, jurnale camuflate care fictionalizeaza inconsistent trei dintre experientele erotic-formative ale lui Holban (ascuns in spatele naratorului Sandu, in romane).

Camil Petrescu, „Ultima noapte de dragoste…”
Mult timp a fost considerat marele roman al lui Camil Petrescu; astazi, „Patul lui Procust” este vazut ca un roman mai abrupt, mai lucid si mai sexy. Sa fie de vina liberalizarea moravurilor? In definitiv, drama geloziei din „Ultima noapte…” are loc in cadrul unei casnicii; in „Patul lui Procust” personajele sunt burlaci singuratici.

Cele mai bune cărți de dragoste românești (partea 2)

Vezi si: Cele mai bune cărți de dragoste românești (partea 1)

Gellu Naum, „Zenobia”
Unul dintre cele mai bune romane de dragoste ale suprarealismului, „Zenobia” a fost scris tarziu, in 1985. Zenobia este numele personajului feminin din carte, un arhetip al feminitatii care isi traieste povestea de dragoste alaturi de narator in mlastinile fertile de la marginea orasului.

Marin Preda, „Cel mai iubit dintre pamanteni”
In anii ‘80 a fost citit ca romanul politic numarul 1 al momentului. Dupa caderea comunismului, romanul si-a dezvaluit latentele de roman „al relatiilor”: destinul lui Victor Petrini este marcat de mai multe femei, de la Caprioara si Nineta la relatiile de maturitate cu Matilda, fiinta  plina de toane, si cu Suzi, in povestea tragica din final.

sursa: https://romanialibera.ro