Cele mai bune cărți de dragoste românești (partea 1)

-- 90 -->

Cele mai bune cărți de dragoste românești (partea 1)

Camil Petrescu, „Patul lui Procust”

Camil Petrescu e un autor sadic: isi face personajele sa se indragosteasca doar ca sa le faca sa sufere, intrucat, chiar si atunci cand exista toate premisele pentru o relatie implinita (doamna T – Fred Vasilescu), apropierea esueaza din cauze misterioase.

La vremea lui, „Patul…” a fost vazut ca un roman revolutionar, inovand atat tematic, printr-o viziune lucida asupra erotismului si sexualitatii, cat si formal, fiind rapid canonizat ca unul dintre cele mai inovative romane din epoca, sincronizat formal cu scriitura occidentala contemporana.

In topul celor mai bune romane romanesti realizat de revista „Observator cultural” in 2001, „Patul lui Procust” a iesit pe locul doi, dupa „Craii de Curte Veche”. Tinerii scriitori de pe clubliterar.com continua sa-l prefere altor romane: doamna T face in continuare victime.

Vezi și: Cele mai bune cărți polițiste românești. Azi o descoperim pe Oana Stoica

Cele mai bune cărți de dragoste românești (partea 1)

Radu Petrescu, „Matei Iliescu”
Abia dupa 1990, romanul lui Radu Petrescu a fost canonizat ca o capodopera. Tinerii scriitori se arata totalmente sedusi de acest roman care nareaza, cu detalii microscopice, o poveste de dragoste de la inceput pana la consumarea ei. Argumentul care a decis pentru Camil Petrescu pe locul 1 a fost popularitatea – „Matei Iliescu” e o carte de nisa.

Mircea Eliade, „Maytreyi”
Este probabil unul dintre cele mai toride romane ale literaturii romane, facand victime, in special, printre adolescenti si femei. Scriitorii tineri apreciaza mai putin exotismul actiunii, centrat pe relatia dintre o adolescenta din India si un occidental, cat autenticismul si intensitatea scriiturii (in fapt, romanul nareaza experienta erotica a scriitorului).

Sursa: https://romanialibera.ro