Noaptea Muzeelor la Cluj-Napoca

-- 90 -->

Noaptea Muzeelor la Cluj-Napoca

➡️ 𝐍𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐞𝐥𝐨𝐫, 𝐦𝐚𝐫𝐜𝐚𝐭𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐭𝐫-𝐨 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭𝐢𝐞 𝐝𝐞 𝐬𝐜𝐮𝐥𝐩𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐢𝐧 𝐥𝐞𝐦𝐧, 𝐢𝐧 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐂𝐉𝐂𝐏𝐂𝐓 𝐂𝐥𝐮𝐣 𝐬𝐢 𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 „𝐎𝐜𝐭𝐚𝐯𝐢𝐚𝐧 𝐆𝐨𝐠𝐚” 𝐝𝐢𝐧 𝐂𝐢𝐮𝐜𝐞𝐚 🌖

📍Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu 📍 Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea, instituții de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj, marchează evenimentul anual Noaptea Muzeelor prin deschiderea 🖼 expoziției de sculptură în lemn „Memoria satului încrustată în lemn”. Aceasta va fi prezentă pe simezele muzeului din Ciucea, între 📆 14 mai și 6 iunie 2022.

📌Toți cei care vor trece pragul Casei Albe, parte a Complexului memorial din Ciucea, vor putea admira lucrările de mari dimensiuni a trei cunoscuți artiști sculptori sătmăreni: Vasile Dragoș, Kóter Vasile și Vasile Vari, membrii ai Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare.

Panourile sculptate se integrează prin materialul folosit în tematica expoziției etnografice de bază a muzeului din Ciucea.

Material iubit dintotdeauna de meșterii și artiștii români, lemnul este lucrat cu talent, migală și măiestrie de cei trei reprezentanți ai acestei arte, în a căror tematică se regăsesc crâmpeie din lumea satului românesc, de la peisajele idilice cu șuri, la figuri de femei în port popular sau țărani arând ogorul cu plugul tras de boi.

VEZI SI: Noaptea muzeelor anul acesta la Turda!

Noaptea Muzeelor la Cluj-Napoca

📌Expoziția itinerantă, prezentată mai întâi în Cluj-Napoca în a doua jumătate a lunii aprilie, este rezultatul parteneriatului cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și se înscrie în șirul schimburilor culturale desfășurate în ultimii ani între cele două instituții.

✔️Născut în 1958, în comuna Turț din județul Satu Mare, Vasile Dragoș este un sculptor autodidact, invitat în numeroase expoziții personale și de grup, dar și în tabere de sculptură în întreaga Transilvanie și în Ungaria.

➡️ Vasile Vari s-a născut în 1979 în localitatea sătmăreană Halmeu, deprinzând tainele sculpturii în lemn începând cu 2016, alături de maestrul sculptor Iosif Foris. A expus, până în prezent, la Târgu Mureș, Carei și Satu Mare, abordând tematică din lumea satului, natură dar și din cultura tradițională a altor popoare.

➡️ Cel de-al treilea sculptor prezent este Kóter Vasile, născut în 1950 în Carei. A început să cioplească la 6 ani, preferând lemnul de-a lungul întregii sale activități, chiar dacă abordează osul și marmura deopotrivă. Din 1980, este membru al Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, fiind prezent în peste 40 de expoziții și tabere de sculptură din România, Ungaria și Grecia.

sursa: Consiliul județean Cluj