Ce este untul de Shea și cum se poate utiliza?

-- 90 -->

Ce este untul de Shea și cum se poate utiliza?

Ce este untul de shea?

Untul de shea este grasimea extrasa din nucile de shea ale arborelui de shea – Vitellaria paradoxa. Arborele de shea se gaseste mai ales in vestul Africii. 

Exista mai multe tipuri de unt de shea, in functie de gradul de rafinare (procesare) al acestuia. Untul de shea nerafinat sau brut este untul neprocesat, cu cele mai multe proprietati nutritive. Untul de shea presat la rece este, de asemenea, de calitate superioara. In ceea ce priveste untul de shea rafinat, acesta este mai putin nutritiv, din cauza procesul de fabricatie.

La ce este bun untul de shea?

Untul de shea este folosit pentru efectele sale de ameliorare a congestiei nazale, eczemelor, acneei, arsurilor, artritei, matretii, uscaciunii pielii, inflamatiilor la nivelul pielii, intepaturilor de insecte, mancarimilor, durerilor musculare, vergeturilor, descuamarilor pielii, psoriazisului, cicatricilor, ranilor, ridurilor. Cu toate acestea, nu sunt suficiente dovezi stiintifice care sa garanteze eficacitatea untului de shea asupra tuturor acestor afectiuni. 

Vezi și: 10 principii de baza despre regimul alimentar sanatos

Ce este untul de Shea și cum se poate utiliza?

Ce proprietati are untul de shea?

Untul de shea nerafinat este un produs complex, bogat nutritiv. In primul rand, compozitia acestuia consta in grasimi. Acizii grasi care compun acest unt in proportie de 90% sunt: acid oleic, acid stearic, acid linoleic, acid palmitic, acid linolenic, acid arahidic si acid cinamic. Acesta contine o cantitate mare de tocoferol (vitamina E) si catechine, care au rol de antioxidanti. De asemenea, acesta contine fitosteroli cu numeroase beneficii pentru piele si vitamina A.

Sursa: http://www.obio.ro