Descoperă Finlanda (partea 4)

-- 90 -->

Descoperă Finlanda (partea 4)

Jyväskylä

Jyväskylä a fost înființată de către țarul Nicolae I în 1837. Micul oraș este situat în partea de nord a lacului Jyväsjärvi, care este legat de un strâmtor îngust, Aijälänsalmi, cu Lacul Päijänne, al doilea cel mai mare lac din Finlanda și cel mai adânc lac de la sud .

Jyväskylä este un important punct de trecere a traficului, centrul administrativ și cultural al Finlandei Centrale și un oraș industrial (prelucrarea lemnului, prelucrarea metalelor), cunoscut și pentru târgurile sale comerciale.

Orașul își are un caracter deosebit dintr-o amestecare a vechilor case de lemn și a clădirilor moderne de piatră.

Prima școală secundară de limbă finlandeză a fost înființată aici în 1858. Universitatea a fost înființată în 1934. În centrala Grădinile Bisericii (Kirkkopuisto) este neogotica Biserica orașului.

Vezi și: Descoperă Finlanda (partea 3)

Descoperă Finlanda (partea 4)

În apropiere se află un monument al scriitorului finlandez, Minna Canth (1844-97). Pe drumul de la port la lac și la lac se află trei clădiri ale renumitului arhitect finlandez Alvar Aalto: Teatrul MunicipalSediul Poliției, si Administrațiile locale.

La nord, în Rajakatu, se află biserica ortodoxă și o biserică neo-clasică. Impresionantul Festivalul Internațional de Artă Jyväskylä este organizată în iunie și este cel mai lung eveniment cultural din Finlanda.

Sursa: https://ro.theplanetsworld.com