Ce îndulcitori naturali sunt într-adevăr sănătoși?

-- 90 -->

Ce îndulcitori naturali sunt într-adevăr sănătoși? Cum putem alege un îndulcitor care sa fie și sănătos?

Denumit si “otrava alba”, zaharul este unul dintre cele mai toxice alimente din dieta de zi cu zi a oamenilor, fiind consumat in cantitati mult prea mari, fara a se sti adevaratele lui efecte nocive.

Conform statisticilor, majoritatea adultilor consuma in medie 22 de lingurite de zahar pe zi, iar copiii pana la 35 de lingurite.

Vezi și: Includerea superalimentelor in dieta zilnica

Xylitolul

Este un alcool din zahar cu o dulceata similara cu cea a zaharului. Contine, insa, doar 2,4 calorii pe gram, adica aproximativ doua treimi din caloriile zaharului.

Acesta pare sa aiba unele beneficii pentru sanatatea dentara, ajutand la reducerea riscului de aparitie a cariilor dentare.

Ce îndulcitori naturali sunt într-adevăr sănătoși?

Potrivit unor studii, xylitolul poate, de asemenea, sa imbunatateasca densitatea osoasa, ajutand astfel la prevenirea osteoporozei. In plus, cercetarile arata ca xylitolul poate creste nivelurile mai multor compusi din tractul digestiv pentru a sustine microbiomul intestinal.

Totodata, nu creste nivelul zaharului din sange sau al insulinei, de aceea este ideal pentru persoanele care sufera de diabet.

In cele din urma, trebuie mentionat ca xylitolul, la fel ca alti alcooli din zahar, poate provoca efecte secundare digestive, inclusiv gaze abdominale, daca este consumat in doze mari. Tinand cont de acest lucru, cel mai bine este sa fie utilizat cu moderatie.