Biblioteca Teodor Murasanu: 9 ianuarie s-a născut Karel Čapek

-- 90 -->

Biblioteca Teodor Murasanu: 9 ianuarie 1890 s-a născut Karel Čapek

„9 ianuarie 1890 s-a născut Karel Čapek(1890-1938) – desenator, jurnalist, prozator și un dramaturg ceh, unul dintre cele mai populare nume ale literaturii cehe.


Este probabil cel mai cunoscut prozator, eseist şi dramaturg ceh din prima jumătate a secolului XX.

Născut într-un sat de munte din Boemia, Čapek a studiat la Brno, apoi la Universitatea Carolină din Praga şi la Sorbona. În 1915 a obţinut doctoratul, cu o lucrare despre pragmatism.

A colaborat la începutul carierei literare cu fratele său, Josef Čapek, de care a rămas foarte apropiat pe tot parcursul vieţii. A lucrat ca jurnalist şi regizor.

Vezi si: Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda organizează expoziția personală semnată de Dana Deac.

Biblioteca Teodor Murasanu: 9 ianuarie s-a născut Karel Čapek


Čapek a debutat în 1920 cu piesa ”R.U.R.” – prilej cu care a fost folosit pentru întâia oară termenul „robot“. A publicat primul roman, ”Fabrica de absolut”(1922).

Printre cele mai cunoscute cărţi ale sale se numără ”Krakatit”, ”Meteorul”, ”Război cu salamandrele”. Este, de asemenea, autorul a numeroase volume de impresii de călătorie. Scriitura lui a fost deseori asemănată cu cea a lui Aldous Huxley sau George Orwell.


Čapek s-a stins din viaţă în 1938 din cauza unei pneumonii, după ce refuzase în prealabil să-şi părăsească ţara înaintea invaziei iminente a trupelor naziste. Este înmormântat la Cimitirul Vyšehrad din Praga. „

sursa: Biblioteca Teodor Murasanu Turda