Locuri de vizitat în Alba Iulia (partea 2)

-- 90 -->

Locuri de vizitat în Alba Iulia (partea 2)

OBELISCUL HOREA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN

Monumentul este amplasat în fata Porții a III-a a Cetății, pe un deal artificial de pământ ce, în trecut, avea rolul de a proteja poarta principală a fortificației de tirul direct al artileriei în caz de asediu.

Obeliscul a fost ridicat pentru marcarea a 150 de ani de la execuția lui Horea și Cloșca, conducătorii Răscoalei de la 1784.

Prin dimensiuni și calitățile sale artistice, monumentul trebuia să fie la înălțimea evenimentului comemorat.

Citeste și: Locuri de vizitat in Alba Iulia(partea 1)

Locuri de vizitat în Alba Iulia (partea 2)

CATEDRALA ÎNCORONĂRII

Catedrala Încoronării este primul lăcaș de cult important construit în Transilvania după Unirea din 1918.

Lăcașul de cult ortodox a fost ridicat special pentru încoronarea Regilor României Mari, Ferdinand și Maria, în 15 octombrie 1922.

Piatra de temelie a edificiului a fost pusă pe 28 martie 1921, iar lucrările propriu-zise de înălțare a Catedralei au durat aproximativ 9 luni.

De o parte și de alta a intrării în nava centrală se află portretele regelui Ferdinand și reginei Maria, surprinși în ținuta avută la Alba Iulia la ceremonia de Încoronare.

Cel mai important eveniment care a fost organizat aici a fost cel al Încoronării din 15 octombrie 1922, când la Alba Iulia au fost prezenți reprezentanți ai caselor regale sau imperiale, oficialități și personalități politice din întreaga lume, ceea ce reflecta prestigiul României la acea dată.

sursa: http://www.libertatea.ro